TEST TEKNİKLERİ

Test Teknikleri

Günümüzde öğrencilerimizin düzeyi testlerle ölçülmektedir. Maalesef bu testlerde gençlerimizin bir konuya doğru yaklaşıp yaklaşmadığı ölçülmemektir. Öğrenciler arasında ayırt edilebilir bir sıralama yapmak adına öğrenciye belirli bir süre zarfında çözülecek bilirli sayıda soru sorulmaktadır. İşte söz konusu testte başarılı olmak için öğrencinin soruları çözebilmesi yeterli değildir. Burada mühim olan “1 soruyu 1 dakikada” çözmektir. Dolayısı ile testte başarılı olmak isteyen öğrenci bu duruma ayak uydurmalıdır.
1 SORUYU 1 DAKİKADA ÇÖZMEK:
Özel derslerimizde bir soruyu bir dakikada çözmek için öğrenciye tek tek her soru çeşidini ve hatta her soru çeşidinin farklı tiplerini mantıksal bir sisteme oturtarak göstermekteyiz. Zaten öğrencinin yeni gördüğü bir soruyu bir dakikada anlayarak çözmeye çalışması maalesef ki mümkün değildir. Öğrenci yapacağı testte gördüğü soruyu tanımalıdır. Tanıdıktan sonra onu daha önce çözdüğü gruba dahil edip aynı yaklaşımla soruyu çözecektir. 120 soruluk TYT sınavında çıkan 40 matematik sorusunun kırkını da tanımak mümkün olmasa da 35-36 tanesini tanıyıp hızlıca çözüp kalan 4-5 tanesine artan vakti paylaştırarak çözmek başarının yegane yolu olacaktır.
Boğaziçi Üniversitesi mezunu öğretmenlerimiz ile ozeldersal.com’da verdiğimiz hizmette öğrencilere en çok çıkan soru tiplerini öğretiyoruz. Bu şekilde çalışmayı optimize edip verdiğimiz zamandan en fazla sonucu elde etmeye çalışıyoruz.
Birlikte çalışmaya başladığımız öğrencilerimiz özel ders sistemimizin etkilerini hemen hissetmektedir. Sınavı yetiştiremeyen öğrencilerimiz işlenen konularda 1 soruyu 1 dakikada çözebilmeyi öğrendikçe sınavı yetiştirmeye başlıyorlar. Örneğin 40 sorunun 25 tanesini yetiştirebilen öğrencimiz, özel derslerden sonra 20 soruluk konuyu işlediğimizde dahi ilk 20 soruyu hızla halledeceğinden, kalan 20 soruda eski bilgileriyle savaşsa bile fazladan zaman arttırdığı için ilgilenemediği sorularla ilgilenerek ekstradan soru çözmekte ve net sayılarını arttırmaktadırlar. Bu sayede öğrencilerimiz hem sınavın yetişeceğine dair inanç geliştirirken hem de net sayılarını arttırarak umuda kapılmakta, moralleri yükselmektedir. Dolayısı ile gelen inanç ve şevk öğrencilerimizi kamçılamakta, onları daha çok çalışıp daha başarılı olmaya sevk etmektedir.
TURLAMA TEKNİĞİ:
Test yaparken öğrencilerin bilmesi gereken en önemli tekniklerden biri de “Turlama Tekniği”dir. Ozeldersal.com öğretmenlerince özel derslerimizde ayrıntısı ile öğrenciye bu teknik öğretilmektedir.
Öğrenciler soruları çözerken kendilerinin bildiklerini düşündüğü konuyu yapamadıklarında soruyu çözmeleri gerektiğine inanarak soruyla inatlaşmaktadırlar. Bu arada soruyu çözseler de çözemeseler de çok ciddi zaman kaybı yaşamaktalar.
Bu durumda bilinmesi gereken 40 sorunun 40’ının da aynı puanda olduğudur. Öğrenilmesi gereken sınav bittiğinde kolay olan ve aslında bakılsa yapılacak soruları kaçırmamış olmaktır. Makbul olan önce sorunun kolayını çözmektir. İşte burada turlama tekniği öne çıkar. Öğrenci bilmediği ya da bilse de o an yapamadığı soru ile inatlaşmaz geçer. Geçerken o soruya hızlı dönebilmesi için soruya sürekli kullanacağı bir işaret koyar. Tüm sorular okunup bittiğinde, ki bu durumda muhtemel kolay olanlar yapılmış olur, kalan zamanı yapılamayan sorulara paylaştırarak o soruları çözmek bir sonraki adım olur.
Turlama tekniğinde dikkat edilmesi gereken en önemli basamaklardan biri soruyu geçerken soruyu silip geçmektir. Zira soruda yapılmış olan basit bir işlem hatası üzerinden geçerken hatayı yapan kişiye gözükmeyebilir. Örneğin 2+4=8 yazan öğrenci tüm işlemlerin üzerinden geçerken aynı şeyi doğru zannederek fark etmeyebilir. Ama silip geçtiğinde aradan zaman da geçtiği için aynı işlemi yaparken 2+4=6 yazarak soruyu çözüveririz.
Sevgili öğrenciler ve veli, bu teknikler burada basitçe anlatılmış olsa da kişinin uyguladığı bir sistem haline gelmeleri vakit alacaktır. Özel derslerde ödev kontrolü yaparken tek tek muhtemel hatalar belirlenecek ve onlar kapatılmaya çalışılacaktır. Bu süreç isteyen bir işlemdir.

Tel: 0555 640 4511

özel ders facebook özel ders twitter