ORTAÖĞRETİM VE LİSEDE BİLİNMESİ GEREKENLER

Örgün eğitim öğrencilerinin ve onların velilerinin eğitim öğretim süresi boyunca karşılaşabildikleri sayısız sıkıntı var. Bu sıkıntılarla ilgili yeterli ve net bir bilgi eksikliği de fark edilmektedir. Biz www.ozeldersal.com olarak bu yazıyla tüm eksiklerde olmasa bile en önemlilerindeki bilgi eksikliğini giderme amacındayız. Bu sayede siz öğrencilerimize ve velilerimize yol gösterebilirsek yazı amacına ulaşmış olacaktık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIYOR?

ölçme ve değerlendirmeBirbirini tamamlayan iki farklı dönemde yapılan iki farklı değerlendirme söz konusudur. İlk ve ikinci dönem sonu notu olarak bildiğimiz bu değerlendirme notları öğrencilere karneleriyle verilir. Dönem notunun belli olması için yazılı sınavlar, sözlüler, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeler yapılır.

Öğrencilerin  derslerde amaçlanan başarıya ulaşıp ulaşmadıklarını incelemek için ölçme ve değerlendirme yöntemlerine başvurulur. Yukarıda da saydığımız öğrencinin durumunu belirlemeye yarayan faaliyetler ile derslere olan katılımı ders öğretmenleri tarafından incelenen öğrencinin yıl sonu notu belirlenir.

Söz konusu sınavların soruları ders öğretmenlerince hazırlanır ve değerlendirilir.

PUANA GÖRE NOTUN BELİRLENMESİ:

Yapılan her sınav, sözlü veya uygulama 100 puan üzerinden verilir. Öğrencinin aldığı puanlar da aşağıdaki tabloya göre değerlendirilip karne notu olarak belirlenir.ölçme ve değerlendirme 2

 

 

 

 

 

 

PUAN/DERECE

  • 85,00-100 PEKİYİ(5)
  • 70,00-84,99 İYİ(4)
  • 60,00-69,99 ORTA(3)
  • 50,00-59,99 GEÇER(2)
  • 0-49,99 GEÇMEZ

 

 

Görüldüğü üzere daha önceki yıllarda 45 olan ders geçme notu 50 ye yükseltilmiştir.

YAZILILARLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER:

Haftalık ders saati 2 saate kadar olan dersler için dönemde en az iki sınav yapılır. Öğretmen eğer gerek görürse daha fazla sınav yapabilir.

Haftalık ders saati 3 ve daha fazla olan dersler için en az üç sınav yapılır. Öğretmen eğer gerek görürse daha fazla sınav yapabilir.

Sınav süresi bir ders saatini aşamaz. Zorunlu hallerde bu süre uzatılabilir.

Soruların, son sınavdan sonra işlenen konulara ağırlık verilmek suretiyle geriye doğru azalan bir oranla tüm konuları kapsaması esastır.

Öğretmenler yapacakları sınavlardan önce cevap kağıdını da her soruya verilecek her puan ayrıntılı olarak belirtilecek şekilde hazırlamalılar.

Sınavlar ve cevap kağıtları saklanmak zorundadır.

Bir sınıfa uygulanacak yazılı sınav sayısı zorunlu haller dışında ikiyi geçmemelidir. Zorunlu haller durumunda ise bir sınav daha yapılabilir.

Her dönem her dersin sınavlarında en fazla bir tanesi test olarak yapılabilir.

Eğer yapılan sınavda öğrencilerin çoğunluğu başarısız olursa bir sınav daha yapılır. Bu sınava isterlerse başarılı öğrenciler de katılır. Öğrenciye iki sınavda aldığı puanların en yükseği verilir.

Sınavını kaçıran ve/veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrenci özrünün başlangıcından itibaren 5 iş günü içinde bildirmekle yükümlüdür. Ayrıca özrün bitiminden itibaren 5 iş günü içinde özrü belgelendirerek  okul yönetimine vermelidirler.

Özrü kabul edilen öğrenciye her ders için bir dönemde en fazla bir tane mazeret sınavı verilir. Mazeret sınavının tarihini sınavı yapacak belirler. Sınav tarihi önceden öğrenciye bildirilmelidir. Mazeret sınavı ders sırasında yapılabileceği gibi ders dışı da yapılabilir.

Özrü kabul edilmeyen öğrenciye kaçırdığı sınav notu olarak sıfır verilir.

Sınavların sonuçları 10 gün içerisinde öğrencilere duyurulmalıdır ve ayrıca e-Okul sistemine işlenmelidir.

Sınav sonucu öğrencinin talebi olursa yeniden incelenip değerlendirilir ve öğrenciyle paylaşılır.

Öğretmen tarafından yapılan değerlendirme öğrenci tarafından yeterli bulunmazsa yazılı olarak okul yönetimine başvurabilir. Bu durumda ilgili sınav kağıdı ilgili branştan sınıf öğretmeninden farklı iki öğretmen tarafından incelenir ve değerlendirilir. Eğer okulda yeterli öğretmen yoksa sınav il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce oluşturulan komisyon tarafından incelenip değerlendirilerek öğrencinin nihai puanı belirlenir.

 

öğrenim yöntem ve tekniklerSINIF GEÇME VE KARNE NOTUNUN BELİRLENMESİ:

Dersle ilgili yapılan tüm değerlendirmelerin: sınav, sözlü, proje, aritmetik ortalaması alınarak dersin dönem notu belirlenir. Aritmetik ortalama alınırken virgülden sonra iki basamak yürütülür. Özel durumlarda bir not eksik olarak dönem notu belirlenebilir.  Bu şekilde öğrenciye her dersten bir dönem notu verilir.

Her dersin dönem notu dersin haftalık ders sayısıyla çarpıp dersin ağırlı notunu buluruz. Dersin ağırlık notlarının toplamının haftalık ders saati sayısına bölünmesiyle dönem notu bulunmuş olur.

Karne notu birinci ve ikinci dönem notunun aritmetik ortalaması alınarak yapılır.

Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için iki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 olması yada ilk dönem notu ne olursa olsun ikinci dönem notunun en az 70 olması gerekir.

Yılsonu başarı notu bazı derslerden başarılı olamayan öğrenciler bu derslerden sorumlu geçer. Bir öğretim yılında en fazla 3 ders ile sorumlu geçilirken toplamda ise en fazla 6 dersten sorumlu olunabilir.  Bunun anlamı alttan farklı yıllardan en fazla 6 sorumluluk dersiniz olabilir. Sorumluluk sınavları nisan ve kasım aylarında sınıf öğretmenlerince yapılır. Bu sınavlar Cumartesi ve Pazar da yapılabilir. Bir dersin sorumluluğu o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması durumunda geçer.

Okuldan mezun olamayan on ikinci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilir. Ancak, sınıf tekrar etmek istemeyen öğrencilerden sınıf tekrarı yapmış olanlar bir, sınıf tekrarı yapmamış olanlar ise iki öğretim yılı daha başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girebilir. Bu sınavlar sonunda da başarısız olan öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek Açık Öğretim Lisesine kayıtları yapılır.

Tel: 0555 640 4511

özel ders facebook özel ders twitter